Selo Jabuka proglašeno za ugroženo područje od afričke kuge svinja

Selo Jabuka kod Pančeva proglašeno je za ugroženo područje zbog zarazne bolesti afričke kuge svinja, na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu.

„Na osnovu ovog rešenja područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Jabuka, u Južnobanatskom upravnom okrugu, proglašava se ugroženim od afričke kuge kod domaćih svinja. Područje obuhvata i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Pančevo na teritoriji grada Pančeva, naseljeno mesto Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, Južnobanatski upravni okrug i naseljeno mesto Ovča na teritoriji opštine Palilula, grad Beograd”, saopšteno je iz Uprave za veterinu.

Nadležni iz mesne zajednice Jabuka su se, takođe, oglasili na društvenim mrežama objavom da zbog pojave afričke kuge na teritoriji ovog naselja, veterinarska stanica obilazi kuće i utvrđuje koja domaćinstva imaju ove svinje i da li su one zaražene. U toku je obeležavanje neobeleženih svinja, kao i neprekidno praćenje situacije na terenu, a navodi se i da bolest nije prenosiva na ljude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *